lørdag den 16. februar 2013

Med Thorning i vinterbadet

-” Tror du hende der Helle Thorning er vinterbader ? ”.
Jeg står i Brugsen ved opvaskemidlerne, og kigger tilbud. Manden, der retter spørgsmålet til mig, er ukendt for mig, men han fortæller - med det vendsysselske blik i øjet - at han har læst min klumme om vinterbadning, og kom til at tænke på, om statsministeren også er vinterbader, med ”alle de kolde politiske dukkerter hun får”.
Det er et rigtigt godt spørgsmål, som jeg er sikker på, at Helle Thorning har et godt svar til, hvis vi alle sammen bare venter til i morgen med at få det. Læseren har i hvert fald ret i, at Helle er en potentiel vinterbader, så vandt hun er til blive mødt af en kold skulder.      
Tanken om statsministerens trang til kolde afvaskninger fik mig over i det politiske. Hvad med de andre politiske ledere i dette land med hav - og fjordbadevand overalt. Hvordan ville de svare, hvis man spurgte dem, om deres trang til vinterbadning?
Formanden for Det konservative Folkeparti vinterbader garanteret først, når vandtemperaturen er under 2 procent. Så får han også bedre tid. Og plads. Og så kan han forklare sin politik til de ganske givet få interesserede vandmænd han møder på sin vej - ud.
På vejen ind er de væk. 
Lille henrivende Johanne fra Enhedslisten kan ikke svare på spørgsmålet om vinterbadning før hun har spurgt sin hovedbestyrelse. Og SF’s udenrigsminister Villy Søvndal vil sikkert svare på engelsk.
En anelse uforståeligt godt nok, og hvis man spørger i Undervisningsministeriet, så vil de pege på, at udenrigsministeren har svaret med et miks af sprog. Der er lidt vestjysk, nynorsk, og en sjat sønderjysk, og det hele er tilsat få engelske reklameslogans. Ud fra den kontekst er Søvndals svar meget klar: Han vinterbader kun, når han er ude at rejse. Syd på.
De radikales Margrethe kan ikke svare entydig på spørgsmålet. Selv kunne hun ikke drømme om at vinterbade, og dermed risikere at møde Karen Jespersen - og hendes mand. Selv om partiet stiller sig positiv overfor vinterbadning, vil en sådan oplevelse være for voldsom. Men partiet agter, at nedsætte et vinterbadningsudvalg, og det vil komme med en betænkning - gerne inden Karen Jespersen holder op. 
Lars Løkke svarer, at han foretrækker at svømme rundt - sommer som vinter - i noget helt andet end vand, og hans partikollega Søren Pind bryder – uden at være spurgt – ind, og siger, han ikke har tid til den slags pjat - han vil hellere bade i mediehavet, sammen ned Susanne Bjerrehus. 
Pia Kjærsgaard bakker vinterbaderne op 100 procent. Hun forstår godt, at danske vikinger, svøbt i Dannebrog og med sild og snaps unde armen, stormer ud i vandet om vinteren - i stedet for om sommeren, hvor der er overfyldt med mennesker af forskellig etnisk herkomst. 
Det har også taget fuldstændig overhånd, sparker hun ind, og derfor vil hun gerne – og Thuesen-Dahl støtter forslaget – forbyde sommerbadning, og kun tillade vinterbadning.
Så kan de vel for hulen holde sig væk, tilføjer hun. 
Det provokerende svar har fået det Det muslimske Broderskab til at reagere i et telegram, hvor de .
protesterer mod al nøgenheden ved de danske strande. Det er usundt for børn, at se tykke danske damer løbe hujende rundt, og drikke alkohol – uden en trevl på kroppen. Der ku’ I lære noget af vore kvinder – hedder det videre i telegrammet - som aldrig bader uden burka.
Endelig har jeg også modtaget en reaktion fra forfatteren, filmmanden, digteren, TV2-kommentatoren, foredragsholderen, tidl. Haiti-guvernør Jørgen Leth , som er meget skuffet over at han ikke er blevet spurgt om sin mening om vinterbadning, som han holder meget af.
Han indrømmer, at han ikke er politiker, men han er så meget andet.
Han er skuffet, fordi han elsker nøgenhed. Jeg er en nøgen mand, siger han, og vil gerne vise sin nøgenhed frem. Ved alle strande. Især vil jeg gerne dyrke nøgenheden sammen med kokkepigerne fra de kendte restauranter i Skagen. Henvendelsen slutter med at forfatteren, filmmanden, digteren,
TV2-kommentatoren, foredragsholderen, og den tidl. Haiti-guvernør Jørgen Leth fortæller, at han i skuffelsen over ikke at være spurgt, nu er begyndt at skjule sin nøgenhed. Han har taget en sok på. Hvis tingene ikke snart ændrer sig, så tager han også den anden sok på.
Nu mangler jeg kun at høre fra Amalienborg. Ærgerligt nok, fordi det kan nemt tænkes, at der indenfor i de royale værelser, er mange ivrige koldtvandsbadere, når man tænker på alle de ture den familie tager til Grønland.
Gud bevare vinterbaderne.
Det er der brug for.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar