søndag den 17. marts 2013

Stuerene på skift

De fleste mennesker kan huske stuerne i deres barndomshjem. Især dem som har rundet seks årtier.
Der var en dagligstue – og en pæn stue. Den pæne stue var ofte lukket af med et par glasdøre, og dørene blev kun åbnet, når der var gæster - eller ved højtider. Livet foregik i dagligstuen. På landet foregik livet ofte i det store køkken, og begge – eller alle stuerne – var lukket af.
Disse foranstaltninger skete ikke, fordi hjemmets beboere ikke var stuerene. Men ganske enkelt fordi man sparede penge til varme, og møblerne blev ikke slidt unødigt, og man havde altid et sted, som var rent og pænt, og til at gå ind i, hvis der kom de der uventede gæster.
Men også når man havde kaldt til fest. ”Vi skal ha’ fremmede”, som min mor altid sagde, når hun åbnede glasdørene. 
Selvfølgelig var der også i ”gamle dage” mennesker, som havde så store boliger, at de uden problemer kunne folde dagliglivet ud i flere stuer, og alligevel havde en afdeling, når gæster bankede på yderdøren.
Det med at have et stort værelse, rum eller stue, og måske oven i købet ha’ flere rum – her af nogle finere end andre – kom jeg til at tænke på, da jeg så det nyeste politiske indeks.
Forhistorien er den, at partier på Christiansborg får gruppeværelser efter størrelse. Meget naturligt har de største partier de største gruppeværelser, og der er megen tradition og prestige i at have bestemte værelser. Således var der for nogle år siden megen nedtrykthed hos de konservative, der på grund af et dårligt valg måtte afgive deres elskede gruppeværelse til SF.
Et valg i dag ville nok resultere i, at de to partier fik Folketingets cykelskur. – til fælles brug.
I en nyligt offentliggjort  meningsmåling er Dansk Folkeparti (DF) – for anden gang - større end Socialdemokraterne. DF har bidt sig fast i  bordkanten - nu SF’s formand har sluppet sit bid.
S står til 16,5 procent, og DF 17,8.
Både De Konservative og SF er begge under 4 procent, så det kan være skuret bliver ledigt.
Det kan partiet Venstre så få oven i alt det andet de rager til sig.
Partiet kan måske bruge skuret til det, som det er tænkt til  - cykler.
Man kunne med en sådan meningsmåling, der giver et stærkt DF, spørge den tidligere socialdemokratiske statsminister Poul Nyrup, om DF nu er blevet gjort til et stuerent parti – med alle de socialdemokratisk vælgere, der har søgt inde under det partis nationalt svulmende faner. Nyrups udtalelse om DF, at ” Stuerene – det bliver I aldrig”, blev af Nyrup fejlagtigt formuleret, som kritik af mennesker i stedet for af holdninger. Sjovt nok fik den nuværende sundhedsminister Astrid Krag fra SF skæld ud for, at mene lidt det modsatte af Nyrup. Hun fortalte ved sin tiltræden, at hun fra barndommens land havde lært - ved at omgås medlemmer af Dansk Folkeparti - at man aldrig skal dæmonisere mennesker, men i stedet netop angribe meningerne. Der er holdninger man skal holde ude i kulden – og ikke de mennesker, som har dem. Dem skal man i dialog med.
Fortsætter DF’s fremgang, så skal det parti måske overtage Socialdemokraternes gruppeværelser.
Monstro de får adgang til de ”pæne stuer”. Ellers må de jo starte med at sidde i dagligstuen,.
for ikke at svine’ det pæne gruppeværelse til.
Men det er jo ikke S største problem. Det er, hvis Socialdemokraterne skal overtage Dansk Folkepartis tidligere gruppeværelse. For der er garanteret overhovedet ikke gjort stuerent. På den anden side, så trænger de socialdemokratiske ministre og politikere voldsomt til at få vasket valgløfterne af sig, så der bliver vasket hænder i håndvasken fra tidlig morgen til sen aften. 
Det bliver en værre omgang griseri. 
Så det er nok en god ide, at vente med den store rengøring til S har fået sig nettet.  
Hvis partiet bruger godt med sæbe, så kan S måske godt gå hen og blive helt stuerene - igen.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar