fredag den 8. marts 2013

Røg og forbud

Først tog Folketinget tobakken.
Så nedtrappede Sundhedsstyrelsen alkoholen til ganske få genstande om dagen.
Nu er Miljøstyrelsen - med en journalistisk forenkling – klar til, at vi måske kun må fyre i brændeovnen max to gange om ugen. Det næste bliver vel, at der kommer forbud mod salg af Randers reb, så vi i Udkantsdanmark ikke længere får mulighed for at hænge os ude i laden –
i fortvivlelse over den skæve udvikling.
Altså tobakken har vi vænnet os til at undvære, og med alkoholen, der kan man jo snyde lidt med tællingen, men brændeovnsvarmen kan vi ikke undvære. Kun hvis Folketinget samtidig afskaffer kulden, og sætter oliepriserne ned til det halve.
Man kan vel finde pengene ved at hæve selskabsskatten. 
Årsagerne til disse nye brændeovnstiltag er flere. Grækerne er ved at forurene Athen i et omfang, som aldrig tidligere. Den græske hovedstad har altid været blandt verdens mest forurenede, men krisen har forværret iltmanglen i demokratiets fødested. Nu fyrer grækerne med alt, hvad de kan sanke.
Som pengefattige, og EU-hadere, er der vel ingen, der fortænker dem i at fyre til billigst mulige penge. Om vinteren i hvert fald. Om sommeren hører Athen til en af verdens mest hotte byer – hvor der er målt varmetemperaturer op til verdensrekorden 48 grader.   
Nu meddeles så, at indbyggerne i de tætbebyggede områder i Malmø fyrer så meget i brændeovne, at man har indført forbud. Der må kun fyres i den sorte ovn to gange om ugen. Man tjekker vel den slags ved at installere en studerende med halveret SU ved hver brændeovn, og så skal han sende en SMS på sin mobil, hver gang ejeren tænder op. Eller også har studenten fået udleveret en DJØF-bog, hvor han sætter krydser. Han kan sove bag brændeovnen. Så sparer han også huslejen. Og på cafe skal ingen studerende. De penge er røget. Op.
Hvis man har en brændeovn med en akkumulationstank (som vel betyder man har sluttet noget vand til brændeovnen) så kan man få lov til at fyre lidt oftere - ellers er kun hyggeild tilladt.
Derfor har svenskerne indført såkaldte sundhedszoner. Det er områder fri for løbske brændeovne. Jeg troede sundhedszoner var områder fri for grillbarer, pizzaarier, privatbiler og rockerbander.
Astma-Allergi-Forbundet i Danmark synes, at det er en god ide, de har fået i Malmø, og ku’ godt
tænke sig det samme indført i Danmark. I en skrivelse fra foreningen lyder det, at det skal ses som ”et godt indgreb til beskyttelse af børn, og voksne med sårbare lunger”.
Noget de voksne nok har fået ved at gå ture i de trafikerede byer.
Miljøstyrelsen bakker op på den måde, at man i første omgang vil iværksætte en kampagne, hvor man lærer hvordan man fyrer korrekt. Det er så sandelig også at foretrække i stedet for en lovgivning, der rammer alle, selv om målgruppen er en lille flok. Som altid.
Direktøren fra brændeovnsfabrikken Morsø siger, at kritikken af ”brændeovnene skyder langt over målet” – eller der kan godt være ild uden at der kommer røg. Det er næppe overraskende, at direktøren for et firma, der fabrikerer brændeovne, synes det er en dårlig ide, at indføre begrænsninger. Men der kaldes jo balanceret journalistik, når man altid husker at spørge begge parter.
Direktøren foreslår i øvrigt, at man i stedet indfører lukning af skorstene hos dem, der ikke kan overholde brændingsreglerne. Det er dog mange voldsomt imod. Især Matador-murermester Poul Richard Jessen, bestyrelsesformand for Korsbæk Bank. Hans kone kom sig aldrig over, at direktør  Skjern fjernede den ene af hendes barndoms tre skorstene. Hvis man nu kommer og lukker de to andre, så kvæles hun i sin sandkage, og det kan hverken Misse eller Musse være tjent med.
Det er vel kun murermester Jessen, der bliver lidt glad.   
Men hvis - og efter et folketingsvalg kan det jo nemt tænkes - at regeringen indtager den holdning, at man vil indføre max 2 optændinger pr. uge pr. brændeovn, så syns jeg også man skal indføre max to flyafgange fra Aalborg til København om ugen – og så selvfølgelig max. to returafgange - ugen efter. Og danske familier må kun foretage en ferierejse om året – med fly.
Det er jo noget mere belastende – på alle måder - at få et fly til et lette, end at få varme i en brændeovn.


Ingen kommentarer:

Send en kommentar