mandag den 8. oktober 2012

Hængt ud på forsiden

De springer en i møde.
Klistrer sig til øjnene. 
De sætter mærker i hjernen. Sår på sjælen. Skaber mareridt. Svedige hænder.
Nakkehår, der rejser sig.
Man kan slet ikke komme forbi dem.
Jeg taler om avisernes spisesedler – og forsider.
Kioskbaskerkulturen.
Den folder sig ud overalt. Ofte lige foran kasseapparatet.
Slik til voksne med en svag karakter.
Hver især husker vi forsider, som vi ikke troede på kunne være rigtige. Det viste sig også tit, at sandhedsværdien var mere end tvivlsom. Eller vi husker forsider, som var grænseoverskridende i enhver etisk retning. Krænkelser af privatlivet. Under lavmålet. Perfid.
DR har nu lanceret en række udsendelser med titlen ”Hængt ud på forsiden”. Det er rigtigt fint, at medieverdenen vender kameraet, og sætter fokus på sig selv. Det sker alt for sjældent.
Den første udsendelse handlede om den mand, der blev mistænkt – og hængt ud på forsiden – for mordet på en ung pige en nytårsnat i Herning.  Det var først den lokale avis i området, som hængte ham ud, men der går jo kun et splitsekund, så følges op af landsmedierne. Her var TV2 News først. Snart kom hele medieflokken. Halsende. Spændt op til forsidelir. Flere medier – og forsider – valgte uden blinken, at fremstille manden som skyldig. Med foto og navn.
Al dette drev manden mod et selvmord. Kun en total frifindelse via en DNA-test reddede vel mandens liv. Men turen gennem mediekværnen bliver et tilbagevendende mareridt resten af livet.
Næste DR-udsendelse handlede om en kvindelig iværksætter, der for nylig fik tildelt en erstatning på 750.000 kroner. Det skulle være den højeste erstatning et dansk medie nogensinde er dømt i en sag om dets egen (elendige) journalistik. Bøden var til gratisavisen ”Søndagsavisen”, som blev dømt for at havde handlet mod bedre vidende, da de trykte en artikel, hvor kvindens firma blev beskyldt for at producere sutter fyldt med farlig kemi.
Den tredje udsendelse i hængt-ud-rækken var om den tidligere radikalliberale partistifter Naser Khader, som i 2007 blev beskyldt for bevidst, at ha’ brugt sort arbejde. Skurken er Se og Hør. 
Næste udsendelse handler om socialdemokraten Henrik Sass Larsen i flere medier – og især BT - blev hængt ud for at lyve, og nærmest sidde for bordenden, når rockerne i Køge havde møde. Derfor kunne han ikke godkendes, som minister i Helle Thornings nuværende regering. 
Herfra skal som nævnt kun lyde ros til denne DR-jagt på medieforsider, der har skudt småfugle med elefantgeværer – udenfor jagtsæsonen. Nok har man i de første udsendelser observeret, at der også har været tiltrængt fokus på DRs måde at gengive de omtalte avishistorier og forsider på, men jeg venter alligevel i spænding på, at DR sætter fokus på egne skabte elektroniske forsider, hvor folk er blevet hængt ud – i primetime. Altså en præsentation af de DR-historier, hvor mennesker med urette er blevet rullet med mikrofoner og i projektørlys.  

Ingen kommentarer:

Send en kommentar