fredag den 1. august 2014

"Vi stiller igen om til VM"

Kan du huske VM i fodbold i Brasilien? Selvfølgelig - svarer du måske, men jeg spørger kun fordi, der er sket så meget siden. Der har været cykelløb i Frankrig, sommer i Danmark, hvaler er strandet, og katte er løbet væk - eller smidt i affaldscontainere. Og Hobro har haft debut i Superligaen.
Men for at vende tilbage til VM i Brasilien, så gik det jo som bekendt slet ikke – for værtslandet. Man var for tændt, eller var det medierne, som var overtændt? Man var gejlet op, og hvem mon havde ansvar for det.? Man kunne slet ikke finde sin sambarytme, men der var så mange andre fejltrin i den periode. Man hørte om  brasserne, der var i chok og lammelse. Eller var det DR og TV2’s kommentatorer, der var i chok?
Megen ordgejl, vrøvl, og overflødig analyse blev i hvert fald skovlet ud af skærmen til de seere, som ikke fik zappet væk i tide. Det er nu en gang sådan, at vi er mange, der holder  af fodbold, men nemt kan undvære indpakningen  Altså 3-4 forskellige eksperters meninger om, hvad der kunne være sket i kampen, hvis Peter Hansen ikke var blevet skadet, eller Bjarne Jensen ikke havde karantæne, eller Jens Nielsen ikke havde skudt på stolpen i det 9. minut, og Klaus Mortensen ikke havde brændt straffesparket i det 16 – er snak uden bid, men også til rødt kort, udvisning og karantæne.   
Nu er VM forbi. Det snavsede spillertøj er samlet sammen, og sluk-efter-bajeren har haft sin virkning. Vi er tilbage i  de danske omklædningsrum hos  Hobro og AaB. Vi har sagt farvel til Brasilien og brasserne, og land og befolkning, der som bekendt er i chok og lammelse.  Eller hvad?  Man så på Tv-skærmen under hele VM stort set kun glade publikummer. Hver  gang kameraet fokuserede ind på mennesker –  enkeltvis eller en gruppe – så livede alle gevaldigt op, smilede og råbte, vinkede med eller uden flag, og truttede i , hvad de nu havde indenfor rækkevidde at trutte i. Disse spontane smil og vink kom fra alle slags mennesker uanset om deres landshold var foran, eller bagud. Reaktionerne kom også fra de brasilianere, der var i ”chok og lammelse”. Også selv om de var bagud med 0-5 mod Tyskland, så blev dette bedrøvelige faktum tilsidesat, når de pludselig så sig selv på den store Tv-skærm. De var på. De oplevede de berømte 15 sekunders berømmelse - og gav intet indtryk af chok og lammelse.
Da Brasilien spillede bronzekampen mod Holland – og tabte igen – fandt kameraet en brasilianer med et skilt, hvorpå der stod ” The best host ever”. Kan man ikke blive verdensmester, så kan man vel få anerkendelse for et vellykket fodbold-VM! Et nik til skiltet er den redningskrans, der igen kan få brasserne til at danse samba. 
Når alt dette er ment og nedskrevet , så hører jeg til det voksende mindretal, der så absolut foretrækker billeder af sportspublikum, som ikke kan se sig selv, og derfor ikke ved at de er på Tv, og derfor heller ikke straks reagerer på de samme overrislede måder. Det giver langt bedre billeder og oplevelser, at se sportspublikum folde sig ud i eftertænksomme. smukke, ægte, æstetiske, sjove, og med eller uden malede ansigter - i stedet for det hujende,  larmende, kunstige. Men det er jo de moderne tider, hvor den enkelte altid skal ha lov til at præsentere sig selv, når nu de andre får lov. Se mig, se mig, se mig. X-faktor-generationen er ikke et kun et dansk fænomen.  

Men det er jo med det, som med så meget andet - det var meget bedre i gamle dage. Bortset selvfølgelig fra de få undtagelser, som det alligevel kræver alt for megen spalteplads og kostbar tid, at komme nærmere ind på.  

Ingen kommentarer:

Send en kommentar