tirsdag den 19. august 2014

Take-away-ærter med skrald

Det er ikke rart, at se mennesker rode i andres menneskers affald for at finde lidt brugbare rester, som kan stille sulten. En god bekendt fortalte mig om en oplevelse han havde haft i Indien. Han boede på et hotel tæt ved en flod, og mellem hotellet og floden var en række hytter af yderst ringe kvalitet. Han troede det var boliger til hotellets ansatte, men det viste sig, at det var bolig for fattige indere – ganske givet fra den laveste kaste, som havde fået lov til bo deres med deres familier til gengæld for visse ydelser – f.eks. rensning og rengøring af toiletter. Det er et stykke arbejde, der altid udføres af den laveste kaste i et indisk system, hvor mennesker er delt ind med forskellige værdi i diverse kaster. Om aftenen, når hotellets gæster havde spist, så man familierne fra hytterne gå op til affaldscontainerne, og der kunne de så lede efter, og spise, eventuelle rester.
Den slags sult er vi vel - trods stigende fattigdom jævnfør EU’s fattigdomsgrænser - fri for i Danmark. Set i et kortere historisk perspektiv så husker os - med en vis alder - Carl Alstrups vise fra Apollo-revyen i 1936  om ”Manden på risten”, som stod udenfor en fin restaurant på Vesterbro, og blev mæt af duften fra de riges bord.
Men længere tilbage  – før velfærdssamfundet tog sit afsæt med socialreformen i 1933 – er det jo massiv sult, der trænger sig på i datidens bondesamfund, og vi synger med gru om ”Jens Vejmand” - Jeppe Aakjærs stærke digt fra 1905 om manden, der er så fattig og glemt, at man ikke engang gav ham en sten på graven, selv om ”hans liv var fuld af sten”.
Disse to musikalske nedslag er valgt, fordi den amerikanske sanger og rockidol Bruce Springsten engang har sagt, at man lærer mere af en stærk sangtekst, end man gør gennem et langt skoleliv.
I amerikanske skoler underforstået. 
Men i dag får mennesker i Danmark stort set, hvad de skal spise, så de ikke ligefrem går sulten i seng. Det kan godt være, at den mad et flertal putter i munden ikke er af den mest sunde, og der er alt for meget ”sulten for sjov”-mad, eller rullepølse fra Jørns fabrik, men man ser dog sjældent danskere lede i affaldscontainere efter noget spiseligt. Højst efter tomme flasker.
Derfor var der mange borgere, der spærrede øjnene op, da man for nylig i Brugsen i Dronninglund så en mand stå ved indgangen til butikken, og rode vildt i en affaldscontainer. Med fagter fik han oven i købet flere til at hjælpe sig. Kilder tæt på manden fortæller, at det dog ikke var mad, men sin bilnøgle han rodede efter. Manden var sammen med konen inde for at handle, og manden var straks gået i gang med at fylde flere poser med ærter, da dagens tilbud var - fyld posen for en tyver.  Samtidig med at han fyldte posen, fyldte han også munden. Det fik konen til at ytre, om han ikke kunne stille sin ærtelyst til de kom hjem. Men det prellede fuldstændig af på ærteelskeren, og på vej ud af butikken smed han sine ærteomslag i omtalte affaldscontainer. Hvad han glemte i sin ærterus var, at også bilnøglen var i blandt. Nu gik manden i panik. Han ledte larmende efter ansatte, som kunne hjælpe ham med at åbne containeren, så han kunne finde den nøgle, som ville bringe ham væk fra dette pinlige indkøbsområde. 
Stort ståhej for næsten ingenting. Efter at ha’ fisket diverse affaldsprodukter op, som bananskræl, sut, barnesok - kom endelig bilnøglen. 
Der lød et lettelsens suk. Også fra de tilskuer, som optrinnet havde tiltrukket. Flere havde frygtet, at dette var et varsel om, at klunsere og fattiglemmer - af et vist international snit og format  - snart indtog Dronninglund by, så Slotsgade ville blive befolket med tiggere, optrædende med eller uden brune bjørne, og boder med salg af fisk, sjove hatte, CD’er med diverse kunstnere, og værdiløst rustensnusk. 

Nu kunne alle tage velfornøjede hjem, også ærtemanden. Man så ham trygt vandre mod bilen fortærende de sidste take-away-ærter. 

Ingen kommentarer:

Send en kommentar