fredag den 22. juni 2012

Værsgo' - Sankt Hans-talen til naboer

Det hele startede i Paris. I det man kalder 17.arrondissement. En mand ved navn Atana’ Perifan synes, at han så for lidt til sine naboer. Så han arrangerede en fest i sin opgang. Med skriftlige indbydelser rundt til alle via brevsprækken – og med den tilføjelse, at de bare ku invitere venner og familie med. Der kom 2000 til Perifans nabofest.
At nabofeste – det havde man lyster til i Paris.
EU bestemte derefter, at Perifans ide om at samle naboer til fest skal være noget man lærer og gør andre steder i Europa. Derfor er den 28. maj udnævnt til officiel nabo-dag.
Den europæiske Nabofestdag.
Hvis man har glemt årets nabofest i maj, så kan man passende lade Sankt Hans aften være aftenen, hvor nabofællesskabet fejres. Dagen efter bålet - Sankt Hans dag – er i øvrigt opkaldt efter Johannes Døberen. Den såkaldte Oldkirken lagde i det fjerde århundrede Jesus fødsel i forbindelse med vintersolhvervsfesten, og derfor fandt man det passende, at Johannes fødselsdag så blev lagt i forbindelse med sommersolhvervsfesten – tæt på mandens fødselsdag. En sådan forordning ville Johannes Døberen garanteret have indordnet sig under, hvis man ku’ ha’ spurgt ham, fordi som han altid sagde - ved enhver sammenligning mellem ham og Jesus: -
” Han skal blive større, og jeg skal blive mindre”.
Og sådan er det - det der med at noget bliver større, og andet mindre. Det gælder jo også sommetider naboer. Dernæst så sker der også det kendte, at fra Sankt Hans dag, og frem til vintersolhvervsfesten, bliver dagene kortere og kortere. Eller mindre og mindre, og det mørke bliver større og større. I øvrigt var Johannes Døberens dødsdag, da hans halshuggede hoved blev præsenteret på et fad - 29. august – i mange år helligdag i Danmark. Struense afskaffede dagen som helligdag i 1770. For det – og noget andet han gik og fordrev tiden med  – blev han også halshugget – blandt andet! Så regeringen skal passe på med det med at afskaffe helligdage.   
Forhåbentligt går der ikke halshuggelse eller koldbrand i fællesskabet.

Nu vi igen er ved fællesskabet – så har det altid undret mig meget, at man indrykker bolig- og ejendomsannoncer i aviser og på net, hvor der altid står noget med

” Pragtejendom kun et øjekast fra vand”
 ”Udsigtslejlighed med alt i hårde hvidevarer”
 ”Villa tæt på skov og jagt”
 ”Skøn murermestervilla med pool og pejs”

Jamen altså, udsigt til vand og golfbane, at være tæt ved motorvej, og iskiosk, og ha’ brændeovn, vinkælder, festlokale, havehus, drivhus, tre garager og udestue, eller lejlighed med altan, sauna og pejs, kan man da få så mange steder. Der er ingen byggesten, der ikke kan findes stablet lige så skønt et andet sted. Der er vel ingen bolig man ikke kan finde en fuldgod erstatning for andre steder,
hvis blot sjælen flytter med. Men det kan godt være, at man ikke kan finde andre steder, hvor der er sådan nogle naboer, som man har. Heldigvis - vil nogle sige, men jeg ved, at andre vil påstå det modsatte. Al respekt for talemåden - en fremmed nabo er en ven du ikke har mødt endnu, men en god nabo tæt på, er dog bedre end 10 tvivlsomme rundt om hjørnet. 
Hvor ville det være en frisk fornyelse, hvis fremtidige boligannoncer havde et glad billede af sælgers naboer, og en tekst om det gode nabofællesskab med alt, hvad det kan indeholde.
Gode boliger er der, som fastslået udgangspunkt, både i indkantsdanmark og i udkanten - de hænger, som daglige tilbud, nærmest på mere eller mindre usunde og fældningsegnede træer.
Men det gør gode naboer ikke. Det tror jeg også faktisk, der er er flere end Perifan i Paris og mig, der mener.
Glædelig Sankt Hans til alle gode naboer.
Uanset på hvilken side- eller markvej i landsdelen I hæver fællesglasset.
Og sætter en ild i gang. 
….
 
Værsgo – kan frit bruges som Sankt Hans-talen ved festen med naboerne omkring bål og fællesskab. Tilføj eventuelt selv lokale hændelser, og navne på naboer og geografiske steder.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar