torsdag den 2. februar 2012

Tillid - journalister og mæglere

Når der offentliggøres troværdighedslister over, hvilke erhvervsgrupper danskerne har tillid til – eller det modsatte -  så er der bestemte faggrupper, som altid ligger og roder i bunden.
Ejendomsmæglere og journalister.
Hvem der rangerer lavest er ikke altid tydeligt, men at begge roder under græshøjde, er vel meget forståeligt.  Vi har jo at gøre med faggrupper, som for enhver pris vil sælge en vare. Når der skrives for enhver pris, så er vi jo ovre i den værktøjsafdeling, hvor sandheden godt kan forekomme underordnet, når man vælger salgsmetoden.
Nu er der kommet en portrætbog af en håndværker, der roder omkring bundlinien – nemlig ejendomsmægler Jan Fog. Han er hos den store offentlighed kendt for en række TV2-programmer, og for især at beskæftige sig med ejendomssalg af en vis volumen - såkaldte liebhaverejendomme. Det er sådan nogle, hvor alene havens fuglebad er vurderet tæt på en million - på grund af beliggenheden med udsigt udover Øresund. Hvilket jo også kommer gæstende trækfugle til gavn og glæde. 
I bogen fortæller mægleren om sit fag, og afslører flere finesser, som man skal tage bestik af, før man prøver at sælge et hus. Han beskriver således , hvordan han  prøver at lære togtider udenad, hvis et hus har den ulempe, at være placeret tæt ved banegården. Eller har togskinner rendende i baghaven.
Når man som ejendomsmægler har tjek på køreplanen, så kan man vise interesserede rundt i hus og have, uden at blive forstyrret af IC3-tog, der kommer larmende. Og hvis eventuelle købere ængsteligt spørger, om man kan høre togstøj fra banen, som de ved ligger tæt på, så kan den velforberedte mægler jo - med sandhedsklare øjne - meddele, at det overhovedet ikke er noget problem. Som køberen sikkert har bemærket, så har der da heller ikke overhovedet været noget ubehageligt larm fra hverken regionale bumletog eller Intercitytog, i al den tid man sammen har vandret rundt i huset. Se blot på fuglene, hvordan de ustressede, og fløjtende, hygger sig ved badet. 
Den gode togfører Fog har foretager timet, veltilrettelagt og spekulativt salgsarbejde. Hvad kan det ikke ende med? Det er herefter sandsynligt, at han selvfølgelig også tjekker vejrudsigten, så man ikke viser et hus frem i regnvejr. Måske der også sørges for et specielt pizza- og colaarrangement i den lokale ungdomsklub, så alle vejens knallerter står helt stille, mens man viser købere rundt. 
En sådan minutiøs planlægning koster selvfølgelig, men med de pæne honorarer, som i hvert fald ejendomsmæglere af Fogs kaliber har, så er det ikke noget at snakke om. Så det dropper vi.       
Eneste minus er nok, at alle disse salgstiltag næppe fremmer borgernes troværdighed til ejendomsmæglerne. De roder stadig rundt nede i soppehøjde.
Sammen med journalisterne.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar