onsdag den 17. august 2011

Klage til Pressenævnet om døden i medierne

Hermed vil jeg gerne, om Pressenævnet vil foretage et etisk snit om en forside på Ekstra-Bladet
(16.8.2011) om to nordjyske pigers død på en ferie i Tyskland – i forhold til de vejledende regler
for god presseskik.
Jeg håber min anmodning kan komme til debat med henvisning til
”Reglernes indhold” – A. Korrekte meddelelser - punkt 3 om ”Oplysninger, som kan være skadelige, krænkende eller virke agtelsesforringende for nogen”.
Og/eller med henvisning til ”Adfærd i strid med god presseskik - punkt 3 – ”Ofre for forbrydelser skal vises størst mulige hensyn. Det samme gælder vidner og pårørende til de implicerede”.

To nordjyske piger omkom i august under en ferie i Tyskland. De blev fundet i en udbrændt bil, og deres far stærkt forbrændt i nærheden. I skrivende stund ved man ikke om der er tale om en ulykke, eller en forbrydelse. Man ved heller ikke - mens jeg skriver dette - om pigerne var døde inden bilen brød i brand, ligesom man er usikker på de nærmere omstændigheder omkring ulykken.

På trods af dette har flere medier siden dag 1efter ulykken kørt en meget kynisk ubehagelig tone, og billedpolitik. Således lancerede Ekstra-bladet en forside med portrætter af de to piger med overskriften – ”Line og Marlene brændt levende”.
Der er tale om en information, som ingen af os behøver – vi kan ikke bruge den til noget. Den er født i en kommerciel atmosfære, hvis resultat måske nok giver et mersalg, men primært et voldsomt ubehag, og skaber indre frygt. Dernæst ved vi, hvilken traumer den slags overskrifter, forsider og spisesedler, skaber hos pårørende, hos bekendte, og hos andre børn. I særdeleshed hos de børn, der kendte de to piger.
Der har siden ulykken - i forskellige medier - været fokus på, hvordan man klarer sorgprocessen på den skole i Nordjylland, hvor de to piger gik.
Intet bliver herefter nemmere. 

Denne tænkning og redigeringsfacon breder sig med nettets hast i samtlige typer medier, og jeg finder det skammeligt for journalistikken, at man ikke fornemmer hensynstagen og empati
i valg af forsider, overskrifter, og tekst. Nyhedsinformationer bør altid også vægtes ud fra sin informationsværdi, og nyheden lanceres ud fra en presseetisk holdning.
Det er forkert, hvis man hælder til den overbevisning, at human tankevirksomhed i den slags journalistiske processer er lig med selvcensur – det er blot ganske almindelig omtanke.
Empatisk omtanke bør ikke være moderne journalistik fremmed.

Jeg håber Pressenævnet vil diskutere sagen, og opfordre alle slags medier til intern debat, der gerne bør resultere i en presseskik - og  presseetik, der placerer trykket på dette ords sidste stavelse.

 

 (Sendt til sekr@pressenaevnet.dk - 17. august 2011)

Ingen kommentarer:

Send en kommentar