mandag den 8. august 2011

De kriminelle - og vi andre

Randers og Nyborg er de to danske byer med mest vold. Det var en ordentlig kioskbaskernyhed, som forleden blev lanceret af medierne – men dog selvfølgelig på baggrund af politiets opgørelser. Man har talt antallet af anmeldte voldssager, og procentvis fordelt på antal af indbyggere, og så rykker Randers og Nyborg helt op i toppen. Det kan nok overraske en provinsborger, som ellers godt vil holde en tyver på, at det er ovre i hovedstaden, der er mest tæv og overfald. Men nej, hverken Amager, Nørrebro, Holte eller Klampenborg kan være med her. Det kan skyldes, at de er langt mere hårdhudede i København, og ikke render til politiet, bare fordi der er en der går amok på den lokale bodega, og deler dummebøder bank ud til alle, der drikker Tuborg. Men det er ikke tilfældet, fordi årsagen er faktisk noget helt andet. Randers er i top, fordi der er kommet omkring 130 voldsanmeldelser alene på en privat behandler i byen. Vedkommende har åbenbart tæsket folk, både som en del af behandlingen, og når kunderne ikke har villet betale honoraret, fordi de ikke syns kløene har hjulpet på det dårlige ben de kom med. Borgmesteren i Randers har forståeligt nok brokket sig over sådan en optælling, hvis konsekvens klart skader byens image. 
I Nyborg har det vist sig, at voldanmeldelser fra Nyborg Statsfængsel tæller med i den lokale statistik. Hver gang der har været uddelt bøllebank indenfor murerne, så har det skadet turismen udenfor i det smukke Nyborg. Voldsoptællingsmodellen opdaterer virkelig det gamle ord om, at statistik skal tages med et gram salt. Her skal statistikken holdes ude i en armslængde fra kroppen, så meget salt skal der drysses på.
Hvis man kigger på den nordjyske vold, så er den faldende overalt. Undtagen i Jammerbugten - og i Brønderslev kommune. At ”vi” er med kommer som en ubehagelig overraskelse, men en næsvis borger – måske boende i Brønderslev bykerne - vil givet påstå, at stigningsantallet fra 20 voldsepisoder til 29 i årets første kvartal, har årsag i den kendsgerning, at Brønderslev kommune er blevet udvidet med os fra det gamle Dronninglund kommune. Men den køber vi ikke øst på. Derimod vil vi gerne lancere den yderst holdbare teori, at dem vest på kan takke Indenrigsministeriet for, at Dronninglund kom med i Brønderslev kommune. Hvis det ikke var sket, så havde vi set en langt højere voldsstigning. Nu har østfolket afsmittet voldsbølgen med deres fredsommelige kultur, og ligesom fået lagt låg på de værste udskejelser. Tallet er derfor holdt nede på 29 anmeldelser.
Så kom der alligevel noget godt ud af den kommunesammenlægning.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar