torsdag den 7. april 2011

Fri bar på plejehjem

Plejehjemmet ”Lotte” på Frederiksberg, som Thyra Frank har gjort landskendt, fordi
man virkelig hygger sig med sang, musik og en stor en til halsen, får nu skarp konkurrence fra
plejehjemmene i Flauenskjold, Hjallerup, og da især Dronninglund. Her er de gamle blevet forgyldt,
så de kan synge fødselsdagssang hver dag året rundt – med omkvædet
- ”opfyldt sine ønsker må - med dejlig chokolade og kager til”. 
Historien er den, at en ælde dame fra Sæby har været så glad for den behandling hendes forældre har haft på plejehjemmet Aldersro i Flauenskjold, at hun har testamenteret hele sin formue til hjemmet. Det drejer sig om godt 1,5 millioner kroner. De store beløb skyldes, at arven er blevet fritaget fra arveafgift, da pengene ikke går til enkeltpersoner.
Byrådet i Brønderslev har tidligere bestemt, at hjemmet i Flauenskjold skal nedlægges, så derfor har man i samarbejde med afdødes advokat besluttet, at de plejehjem, som især får beboere overført fra
Aldersro, skal have pengene. Det giver knap en million kroner til Margrethelund i Dronninglund,
små 400.000 til Stengården i Hjallerup, og en lille kvart million til Hellevadlund i Klokkerholm .
Sjældent har man da set en sådan overførsel af penge til Udkantsdanmark.
Det er beboerne selv - i samarbejde med deres pårørende – der i de såkaldte Beboer- og Pårørenderåd, nu skal til at lade fantasien råde, så alle tre hjems beboere kan mærke, at man er blevet hel- eller halvmillionærer.
Det er nemlig kun fantasien, der blokerer, dog må pengene ikke indgå i den daglige drift, og der skal vises bilag for brugte penge, hvad enten det nu er snaps til aftensmaden, eller en fælles luksusbus til sjove udflugter.  
Nogle beboere drømmer nok allerede om tre retters gourmetmad - hver aften- med tilhørende vine, der får Thyras ”Lotte” i Frederiksberg til at ligne en tarvelig bodega. Andre ser frem til hverdagsaftener med fri bar. Eller onsdagsbankospil, hvor tidligere tiders kvarte gris, og de halve pund kaffe, som faste præmier til sidemanden, er byttet ud med 3 ugers ferie i Sydafrika, eller fælles faldskærmsudspring for alle beboerne fra rød stue, og med en tur i luftgyngerne i Tivoli som sidegevinst til blå stue. 
I hvert fald er det både godt, og sympatisk, at byrådet i Brønderslev har fastholdt, at arven skal gå til det, som afdøde har ønsket. Så slipper man for en grim Hals-sag, hvor en arv ikke fulgte ønsket om at gå til borgerne i Aalborgs udkantsområde ved havet, men i stedet gik til dem inde i den store by.
Skål og stort tillykke til de gamle.
Det eneste man sån’ kunne ønske sig er, at man ikke på de tre hjem frådser hele formuen væk lige med det samme, men gemmer lidt, så nogle af os andre - med tiden - kan nå at få glæde af millionen.
Eller blot den kvarte.   

Ingen kommentarer:

Send en kommentar