torsdag den 10. februar 2011

Blæsevejr, lys, skygge og frekvens

Brønderslev kommune har 34 vindmøller svingende lystigt rundt i luftrummet, og der er absolut ingen planer om, at man skal stoppe der. Vindmøller har længe været fremtiden. Der byder sig selv med al det blæsevejr. Derfor har kommunen ifølge lokalplanen udlagt fire områder til vindmøller,  og nu har man - lidt overraskende udenom lokalplanen - smidt et femte på banen, hvorpå der skal placeres tresåkaldte forsøgsmegamøller – hver med en højde på 150 meter.
Det nye sted til disse kæmpemøller er Bolle Enge mellem Try og Landbolyst.
For nylig havde kommunen med den gamle borgmeter Mikael Klitgaard– nuværende formand for teknisk udvalg - i spidsen, indkaldt til borgermøde i Dronninglund om de nye megamøller.
Ved mødet kunne borgerne møde interessenter og repræsentanter far Brønderslev kommunes forvaltning. Formand Klitgaard kunne samtidig lytte til borgernes ønsker og bekymringer, som han så kunne tage med til byrådet, der tager endelig beslutning på et møde i marts.
Når man sådan skal lægge øre til, hvad der tales om blandt borgerne i Bolle Enge-området, så handler det egentlig slet ikke om man kun er positiv overfor vindmøller – bare man placerer dem i nærheden af Øster Brønderslev. Bolle Enge området har i øjeblikket en lille vindmøllerpark af møller af mere normal højde - uden at det giver problemer. Det er altså ikke en opdateret udgave af den berømte Niels Hausgaard atomkraftsang, hvor han synger ”men værket skal ligge på Sjælland har vi tænkt”.
Det som beboerne ikke bryder sig om er ganske enkelt møllernes størrelse, fordi jo større sådan noget er, jo mere støj kommer der. Politikernes begejstring for alt stort er velkendt, hvad enten talen falder på mega-varehuse, mega-sygehuse og altså mega-vindmøller. Til gengæld er det helt naturligt, når almindelige mennesker er betænkelige ved alt stort, fordi de ofte mærker på egen krop og hverdag, hvad det betyder af nedlæggelser i deres nærområde. Nedlæggelser af butikker, skoler, sygehuse, politistationer, m.m. i de mindre samfund sker jo som følge af etablering af gigantenheder i de større byer. Resultatet af denne storhedspolitik er med til at gøre dagligdagen yderst besværlig for de små samfund, og er direkte ensbetydende med forringelser af hverdagslivet. Så betænkeligheden ved store møller går flere veje. Det er yderst mærkeligt, at politikere ofte ikke forstår den sammenhæng, hvad enten de selv er en del af det mindre lokalsamfund eller ej.
Megamøller har flere minussider, som skal vurderes kraftigt før man siger ja – eller nej tak.
Der er f.eks. generende lys fra vingemøllerne, som selvfølgelig skal påsættes, så flytrafikken
kan se vingerne. Lyset kan være blinkende hvidt eller rødt, eller konstant lysende. Så er der skyggekast. Vingerne er så store, at nogle ejendomme mere eller mindre bliver udsat for en slags solformørkelse, eller husets mennesker bliver solbrændt i striber, og det giver jo lav status – og et dårligt image.
Så er der vingestøjen, men den fortaber sig selvfølgelig, når man bevæger sig væk fra møllens
hjerte.
Det værste er lavfrekvensstøjen.
Den kommer fra møllens indre motorværk. Jo større mølle jo større motorkraft. - jo mere lavfrekvens. Lyden er en konstant lav brummen, som eksperterne er uenige om, hvordan man helt korrekt højdemåler. Denne evige brummen er der døgnet rundt, og kendere siger, at den især bliver tydeligt oppe i hjernen, når man ligger sit hoved på puden for at lukke sine øjne. Det er som at gå i seng med en tørretumbler.
At en mølle, der kan producere strøm til dækning af el-forbruget for stort set samtlige husstande i Brønderslev kommune har en lavfrekvens af en ret anselig størrelse er logik. Hvis lavfrekvensen går så langt ud, at den rammer borgerne i landsbyerne Try og Landbolyst, så er det mere end uanstændigt, at placerer megamøllerne i Bolle Enge. Det er kriminelt.  
Det skal Brønderslev Byråd forholde sig til før de stempler med grønt lys.
Vi skal have energiformer, der som vindmøller bruger naturen, og nedsætter CO2-udstødningen, men hvis det skal være på landjorden, tæt ved og sammen med mennesker og boliger, så skal politikere sørge for at vælge modeller og størrelser, der fastholde gode livsbetingelser for borgerne.
Alt andet giver ingen mening.

.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar