fredag den 14. november 2014

Livet skal mærkes

-”Jeg ved ikke om han kommer i år. Han er jo oppe i alderen, men vi håber det. ”
Damen - der taler - er til den 23. BogForum i Bella Center i København. Aldrig har der været flere udstillere, flere arrangementer, og besøgstallet har aldrig været større - og aldrig har der været flere forfattere. Sån’ er altid.
Men ham forfatteren, der er oppe i årene – Johannes Møllehave – er ikke at se nogle steder. Endnu. Han har ellers om nogen været med på BogForum i så mange år, at ingen længere kan huske første gang. Solide rygter fortæller, at Møllehave i sine velmagtsdage kunne optræde på 12 forskellige scener i løbet af de tre bogdage.
I dag skal han gerne - som så ofte før – lukke og slukke BogForum ved at optræde i sit forlags stand med de sædvanlige gode velvalgte bemærkninger om bøger, læsning, liv, død - og sig selv.

Mens vi venter på Johannes åbenbaringer kommer Benny gående.
Ham med efternavnet Andersen.
Ham der skrev bl.a. ”Vennesangen ”  - en tekst, som blev lavet til børn, men som voksne elsker for tekstens letgenkendelige eksistentielle sandheder. Sangen bliver perfekt sunget af Eva Madsen og Povl Dissing, og sangen indeholder de herlige poetiske linier ”Du kan være tynd eller temmelig fed, bare du kan holde på en hemmelighed”.

At Benny kommer gående er lidt af en påstand - manden kommer trippende meget forsigtig, og holder den samtalemakker, som han skal ha’ med på scenen - kraftigt i armen. Det går virkeligt langsomt. Manden er også lige blevet 85 år, og fordi man er kvik i hovedet, behøver man jo ikke også være rask til bens.
Benny Andersen er også en flittig gæst, når bogsiderne vendes foran et stort publikum, og nu skal han interviewes om sin nyeste digtsamling med gamle og nye kærlighedsdigte ”At elske eller ikke at  elske”.
Han forklarer stilfærdigt om dengang han mødte sin Elisabeth i en af DSB’s rygekupeer. Og siden har de så holdt hinanden i hånden m.m., og bliver mere og mere forelsket for hver dag der går. Benny ønsker inderligt, at hans Elisabeth overlever ham, hvilket jo bude være en smal sag, idet hun er ti år yngre. Et liv uden Elisabeth vil for Benny være ”tidsfordriv, livsfordriv, dødsfordriv”.

Hr. Andersen benytter ellers lejligheden til at bekendtgøre, at han ikke længere føler sig som Danmarks nationaldigter. Fravalget skete dengang 62 pct. af danskerne mente, at ”de fremmede”, som for nogle år siden  - i kampen for at få  opholdstilladelse i Danmark - havde besat Brorsonskirken på Nørrebro i København, burde smides både ud af kirken, og af Danmark.
Nu kalder Benny Andersen sig i stedet for mellemfolkelig poet.

Samværet med Benny Andersen slutter med at alle rejser sig, og synger første vers om Svantes lykkelige dag. Og under sangen kommer Bennys Nina – Elisabeth - så ind. Sammen trisser de derefter - til taktfaste klapsalver - ud til kaffen, som vel allerede er klar.
Det er i sandhed en af Bennys lykkelige dage. 

Senere på eftermiddagen dukker Johannes Møllehave så op ude i Bella Centers foyer. Håret er blæst godt i uorden, og stokken viger ikke fra højre hånd. Her er endnu et nationalt ikon med bevægelsesproblemer, men også med et yderst intakt hoved, som næsten kan citere flere digte af vennen Benny Andersen, end manden har skrevet.

Mit første møde med Møllehave daterer sig tilbage til engang i begyndelsen af 80’erne. Han kom omkring DR – dengang man holdt til i Aalborghallen - efter et foredrag i nærheden af Hjørring. Han fortalte, at han synes selv han fik afleveret et   sjovt og vellykket foredrag om Storm P, men der var ikke mange reaktioner blandt det store publikum. Man kunne næsten høre faldet af den berømte knappenål. Svedig og trist skulle han så efter kaffen afregne med kassereren, og der fik han så aftenens dom med et ”Tak for en fantastisk aften – sjældent har vi moret os så meget”.

Ved dette foyermøde med Møllehave kan jeg ikke lade være med at invitere ham i min Garagehøjskole hjemme i Dronninglund.
-”Det koster kassen” er hans svar. Mit gensvar er mad og rødvin. To flasker.
Da han trisser videre i Benny-tempo siger han  – ”Måske. Nu ser vi.”.  
 
Det skal mærkes at vi lever, sagde Benny og Johannes engang i kor i en af bogdanmarks mest solgte samtalebøger.

Det mærkes stadig.


Ingen kommentarer:

Send en kommentar