mandag den 21. maj 2012

Livslang ret til satisfaktion


Igen er der fokus på seksuelt misbrug af børn. Både fordi det til stadighed sker, og fordi det synliggøres af medierne, som aldrig før. Denne fokusering er nytteløst, hvis ikke de evige overgreb bliver bekæmpet med konsekvenser.
Børnerådets formand har fortalt om det misbrug og voksensvigt, som hun har været udsat for i sin barndom. Det er ubehagelige fakta, som fremføres med stor troværdighed. Hun påpeger igen, hvad negativ voksenmagt kan skabe af misbrug og ødelæggende adfærd for børn og unge. Hvilket helvede det er for børn, at vokse op blandt voksne, som ingen værdier har, ingen moral, ingen etiske stopklodser, ingen normer.
Et af konsekvenserne bør være, at muligheden for at retsforfølge voksne, som har seksuelt misbrugt  børn, aldrig forældes. At misbrugere kan risikere at blive retsforfulgt resten af deres liv, og ingen forældelsesfrist på 10, 20 eller 28 år kan redde dem. Der skal ikke være noget med, at hvis man krydser en aldersgrænse, så kan man trække vejret roligt. Fra kvinder - der først som voksne har åbnet op for det misbrug de i barndommen var udsat for - ved vi, at der skal gå år, før man har modet, kræfterne, og lysten til at åbne op for de sår, som man har prøvet at hele med tavshed – men
forgæves. Derfor er det helt rimeligt, at den slags misgerninger kan forfølges, og den forurettede bestemmer tidspunktet. 
Fra juridisk side findes klare betænkeligheder. Således fremføres det, at bevisbyrden vil være vanskelig at dokumentere, fordi der er gået så mange år. Det betyder frifindelse. Mishandleren går altså fri, hvilket kan give den mishandlede en ny psykisk nedtur. Men bevisbyrder er vel også
et problem efter 5, 10, og 28 år? Voksne, der mishandler, lider af fornægtelser og hukommelsestab, og det apparatur kan jo slås til på alle tidspunkter. Uanset beviser, så kan det være helende for misbrugte, at de hele livet har retten til at forlange satisfaktion. 
Dansk Folkepartis har fremsat lovforslag om ingen forældelsesfrist i sager om seksuelle overgreb. Partiets næstformand og retsordfører, Peter Skaarup, har længe talt for, at den nu eksisterende 28-års-regel bortfalder. Partiet har længe stået alene, men nu har Socialdemokratiet endelig vist interessere. Et politisk flertal nærmer sig. Forældelsesfristens afskaffelse er en af de rigtige veje at vandre, fordi når man taler om forebyggelse af forbrydelser mod børn, samt taler om opbyggelse, og heling for krænkelser af liv og identitet, så skal der ikke være midler, som vi undlader at tage i brug. Vi skal meget gerne snart skal se en udvikling og en statistik, der går den anden vej.

”Vi tager ikke til månen fordi det er let, men fordi det er svært”, sagde USA’s præsident John F. Kennedy. Det kan omskrives til, at vi skal sommetider tage beslutninger, som ikke er nemme, men som prøver at give børn den svære, men livgivende, totalbeskyttelse mod seksuelle overgreb og mishandling.
Det er voksensamfundets forpligtigelse. Ellers forbløder vi.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar