mandag den 10. juni 2013

Sol, regn og brok

Danskerne er nogle underlige nogle.
Om vinteren kan de ikke klare kulden, og om sommeren ikke regnen, og så stormer de af sted i bil, bus og fly til de varme lande. Der går dog ikke mange timer, så kan de ikke holde varmen ud, og man ser derfor flere af dem blive i skyggen - især barskyggen. Det er nemlig et af favoritstederne for en dansker i udlandet. Her udfoldes en af nationskarakterens spidskompetancer.
Når vi så kommer hjem fra ferien, så er vi mest opsat på at fokusere på det, som ikke var helt tilfredsstillende. Når danskeren bliver spurgt om det var en god ferie, så indeholder svaret typisk noget om dårligt vejr de første par dage, lang venten på at få hotelværelset, dårlig mave på 4.dagen, guiden, som aldrig var til at få fat i, og nogle ulidelige svenskere, som boede på værelset lige overfor.
Eller også får man den om tjeneren, der prøvede at skrive en ekstra flaske på regningen, men den kvikke fortæller opdagede det. Hvilket i sig selv er en overraskelse af de positive, når man tænker på, hvor meget han garanteret havde drukket.
Grunden til at danskerne altid får ubehagelige ferieoplevelser til at fylde meget har måske den årsag, at danskere er for dårlige til, at aflæse ferieannoncerne.  Derfor har ”Pakkerejseankenævnet” lavet en parlør til danskerne, så de kan læse, hvad ferieord i rejsekataloget betyder.
Det er både opløftende og morsom læsning. Jeg kan ikke nævne dem alle, men skal nævne ”oversættelserne” for nogle af de vigtigste.   
Når der i rejsekataloget står, at hotellet ligger i ny bydel, så ligger det på en byggeplads. Hvis hotellet er placeret med idyllisk beliggenhed, så er det langt fra alting. Hvis rejsen er med all inklusive, så kan man spise alt det man orker af daggamle pizzaer. Er hotellet tæt på centrum kan man påregne 1 times busrejse, og hvis man er tæt på naturstrand, så er det ikke til at bade for sten. Hvis man skal bo centralt i turistområdet, så er nærmeste nabo et diskotek, hvor fulde turister larmer natten lang. Reklames der med aircondition på værelserne, kan man være sikker på, at det kun virker af og til, og står der blot, at der er udsigt til vandet, så er det fra hotellet, og ikke fra værelserne.  
Endelig betyder udtrykket enkelt og rustikt, at intet virker.

Men det er jo sådan danskerne helst vil ha’ det, fordi så er der noget ved at komme hjem, og rigtig brokke sig. For uden brok har det ikke været en rigtig ferie.  

Ingen kommentarer:

Send en kommentar