mandag den 26. november 2012

Hjertestart til alle

For nylig var min stadig unge hustru og jeg til førstehjælpskursus i Kulturhuset i Hjallerup.
Hjerteforeningen var vært, og alt gik sundt og rigtigt for sig. Dog – til kaffen fik vi lækker sukker- og kaloriefyldt chokoladekage. Men den gled ned uden forhindringer.
Aftenen begyndte med en lille film, hvor vi så en mand falde om på gaden med hjertestop. Nu skal der gerne ske noget i løbet af de første 4-6 minutter, ellers begynder personens organer, at tage skade på grund af mangel på ilt. Det skjulte kamera viste, hvordan forbipasserende hastede forbi den bevidstløse mand. Han fik lige åh-nej-blikket, og ikke mere,. Flere gik i en nærmest bue udenom ham, og enkelte vendte om. De omvendte havde dermed den forklaring overfor sig selv, at de ikke var gået forbi ham.
Næstekærligheden var til at få øje på.
Den var ikke eksisterende.
Det skal dog tilføjes, at seancen var lavet foran en bodega, og én del forbipasserende kan jo med en vis ret tro, at der var tale om en fyldebøtte, hvis blod ikke var holdt med at rulle, men tværtimod rullede fyldt med promiller. Men sikker ku’ ingen jo være. Derfor er første bud i hjælpepakken, at man siger – ”Hallo, er du vågen, kan vi hjælpe med noget”. Er der ingen reaktion, så fatter man mobilen – efter at ha’ konstateret, at personen ikke trækker vejret - og ringer 1 1 2, og går så i gang med at yde den nødvendige første hjælp. 
Hvis man kan, og orker.
Man kan kun hvis man aner lidt om hvad det drejer sig om, og man orker kun, når man ved, at det her kan blive hårdt, og ubehageligt. Der er stor forskel på, at man finder en mand, der er faldet om udenfor Kulturhuset i Hjallerup, og så hvis vedkommende er smidt ud af en bil, og ligger bevidstløs, og ilde tilredt, på vejen mellem Dronninglund og Asaa. Munden skal renses for smadrede tænder, gebisset skal måske ud, blodrester samme vej, og så skal man ha’ brystkassen fri for tøj, så man kan foretage de ca. 30 tryk på hjertet -  og de efterfølgende to pust af luft ned i lungerne. Tryk og pust gentages igen og igen - indtil Falck kommer. Forhåbentlig har man forinden Falcks ankomst fået assistance fra anden side.
Hjælpen fra anden side kan være en person, som kommer ilende med den hjertestarter, som nok bør hænge flere steder, end de gør i øjeblikket. Hjertestarteren kan hjælpe med at finde en trykrytme, og give livsvigtige stød til hjertet.
De stød, som er nødvendige for at få gang i hjerte -  og kadaver.
Jeg har via diverse hjemmesider prøvet at tjekke de 7115 hjertestartere, som i øjeblikket skulle være opsat rundt omkring i Danmark. Brønderslev by har i hvert fald mellem 14-16 hjertestartere fordelt rundt i byen. Hjallerup har ifølge netoversigten 5 – ved Idrætscentret, Lægerne, Kulturhuset, Røde Kors butikken, og ved Hjallerup Maskinforretning . Det er vigtigt at man mærker sig disse steder, hvis man får brug for at sende en person af sted efter en hjertestarten, mens man selv giver tryk og pust. Man skulle også via alarmen 112 kunne få at vide, hvor hjertestarterne i byen befinder sig.
Dronninglund by har ifølge oversigten 8 tilgængelige hjertestartere – ved det gamle kommunekontor, biblioteket, skolen, Sofienlund, Margrethelund, Dronninglund-hallerne, Nordex Food og VP SuperBest. Om det er nok i den gamle kommunes to største byer kan diskuteres – flere fordelt væk fra byernes centrum var nok at ønske. Gode hjertestartere kan købes for mellem 6 og 20 tusinde, og det ville da være fint, hvis byernes handelsstandsforeninger, borgerforeninger, samvirker, m.m. begyndte at sponsorere hjertestartere.
Således har Lions Club i Dronninglund været med til at sponsere en hjertestarter til Aså Billard. Der er en starter til voksne, og en hjertestarter til børn under 8 år. De er let tilgængelige, og om natten er der lys på dem, så de er til at finde. Derudover er der hjertestartere ved Asaa Hallen, og ved havnen.
Agersted har en, og Klokkerholm to.
Det er måske i underkanten for udkanterne. 
For usynligt.
Af 3500 danske hjertestop – udenfor hospitalsområderne - overlever kun 6 procent. I Norge er  procenten 23. I visse stater i USA 70 procent - på grund af hjertestartere overalt.
Men mere vigtigt end flere startere er måske at få fortalt borgerne, hvordan hjertestarterne virker. Over 50 borgere i Aså har således været gennem et kursusforløb. Det vigtigste er, at man gør noget.  
Jo flere der sluses gennem et folkeligt 2-3 timers aftenskursus, så de ved, hvordan de skal hjælpe hinanden, jo mere tryghed siver ud - også i kommunens mindste hjørner, der hvor ingen sygehuse er, og hvor ambulancen ikke lige holder omkring hjørnet. 
Udkantsdanmark skal i træning.
Giv hjertestart til alle.
Så vil flere garanteret stoppe op, og give en hånd til dem, som pludseligt bliver ramt af et stop.

 


Ingen kommentarer:

Send en kommentar