mandag den 2. januar 2012

Fint, godt - og dårligt selskab

Voksne taler tit om, at man skal undgå ”dårligt selskab”.  
Som barn er man ikke altid klar over, hvad det betyder, og som voksen ved man, at det modsatte af dårligt selskab - nemlig et godt selskab - ind i mellem kan vise sig, at være lige netop et rigtigt skidt selskab. Børn har også hørt forældre sige, at de ikke er så meget for at tage til en indbudt fest, fordi de ikke rigtig kender nogen i selskabet. Men de tar’ alligevel af sted, og det viser sig, at det bliver  rigtigt sjovt, fordi de kom i ”godt selskab”.
I  Tv-avisen  snakker de også tit om ”selskaber”, men det varer ikke ret længe, så fortæller de også,  at nu kommer Bagmandspolitiet efter dem. Fængsel truer. Så de selskaber er i hvert fald noget skidt.   
Man kan også komme i fint selskab. Det betyder ikke nødvendigvis, at det er  et ”godt selskab”.  Engang overhørte jeg en samtale på en cafe i Århus, hvor en ung pige ved sidebordet smed en trumfkort på bordet overfor de andre piger. Hun havde om lørdagen været til fest hos musikeren Peter A.G. Nielsen fra ”Gnags”. Det var tydeligt på reaktionerne fra de andre piger, at det var ”fint selskab”. Men udfra det pigen ellers fortalte, så var der i hvert fald nogle med i selskabet, som var ”dårligt selskab”. Faktisk den slags selskaber, som ens mor -  tit og vedvarende -  har advaret en at lege med. 
Hvis vi husker vores Matador-serie, så var det fint at være i selskab med bankdirektør Varnæs, men det var ikke fint, at være med til noget ”hos dem derovre”, som Laura altid udtrykte sig. Om grisehandleren, Røde og Fede, var godt selskab at falde i – ved stambordet henne hos Bolt - kan også vurderes fra forskellige vinkler. Bankdirektørens bror – sagføreren – gik fra at være særdeles godt selskab, til at være særdeles skidt selskab.    
Skal et selskab være rigtigt fint, så skal der gerne være kongelige med. Det byder sig selv, at hvis man går på jagt med Prinsgemalen, eller tegner teaterkulisser med Dronningen, så er man i fint selskab. 
Prins Henrik er for nylig blevet hædret med Det Berlingske Fonds årlige hæderspris. Prinsen fik prisen, fordi han via sin stilling, som manden, der altid er et par skridt bag sin populære og højt respekterede Dronning og Frue, har udfyldt en særdeles vanskelig stilling, yderst perfekt . Sådan lyder prisargumentet fra Fonden. Radioavisen omtalte hædersgaven med de valgte ord:
”Prins Henrik er kommet i fint selskab…()… andre prismodtagere har bl.a. været Benny Andersen”. Umiddelbart vil man jo sige, at det er Benny Andersen, der er kommet i fint selskab, men sådan er der så meget. Decideret dårligt selskab er vel ingen af dem kommet i.
Ved julefrokosterne startede flere gode mennesker med at være i godt selskab, men for nogle endte aftenen med, at de fandt sig selv i det stik modsatte. Lidt det samme kan man for manges vedkommende sige om  nytårsaften. Dyrt købt fyrværkeri kan ende med en kedelig fuser. Man skal vælge sit selskab med omhu. Eller bare springe ud i det, og se hvordan skabet udvikler sig.
Uanset hvad - godt januar står for døren.
Det er enhver tilladt, at gøre denne måned selskabsfri.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar