lørdag den 5. december 2015

JULEHILSEN TIL EN KØBENHAVNERJYDE

(Bragt i Kristeligt Dagblad - 4.12.16)
 
KÆRE OVERBORGMESTER FRANK JENSEN

Så snart den søde juletid er pakket væk - sammen med det julepapir, som farmor har tænkt sig at genbruge næste år - så må du træde i vinterkarakter.  Du skal have forberedt dine bysbørn om, at de måske har holdt jul i hovedstaden for sidste gang.  I 2016 vil mange af dem ikke længere bo i dronningens by, men et sted i provinsen. Langt væk fra Den lille Havfrue. Måske helt oppe i det nordjyske.  Men det er så her du skal slå til, overborgmester, og som en anden H.C. Andersen fortælle, hvor dejligt der er i Jylland - også på begge sider af Limfjorden.  Du ved godt, hvorfor en stor gruppe københavnere skal pakke deres ”gå-i-byen-tøj”, årskort til Tivoli og cafemøbler i flyttekasser – fordi regeringen har bestemt en større udflytning af diverse statsinstitutioner til vest for Valby og omegn.  Du skal fortælle de opskræmte københavnere, at de nu får muligheden for at flytte til et område, hvor høns og børn færdes fri som fugle. Hvor de fleste har bil – med anhængertræk.  Men man kan dog også prøve - som en del indfødte gør – at klare sig med en knallert med en genbrugsmælkekasse bag på - til dagligvarer fra Brugsen. For at give dine ord mere fylde bør du supplere med annoncer i de københavnske dagblade meget lig dem, som minister Støjberg har indrykket i aviser af anden etnisk trykherkomst end dansk. Godt nok fortæller de annoncer, at hverken hovedstaden eller dens provins er værd at opholde sig i. Så her skal du lige ha’ rettet lidt i teksten.
Jeg har valgt dig som en oplagt overbeviser om provinsens herligheder, fordi københavnerne ved godt at du er en rigtig kender. Du er født og opvokset i det nordjyske. Du har trods dit evige vedhængende konfirmationslook i mange år været denne udkants repræsentation i Folketinget. På trods af disse synlige handicaps – set i en københavners optik – så blev du som tilflyttende AaB-fan med genetisk indbygget ”had” til FC København, valgt som hovedstadens overborgmester. Det valgnummer har københavnerne i øvrigt lavet før, idet de helt tilbage til 30’erne valgte en anden Jensen - fra Fyn - som overborgmester. Bange for at prøve noget meget anderledes har de aldrig været i millionbyen.  

Jeg tror også, at du kan ramme den jyske sjæl, som gemmer sig hos mange københavnere. De kommer jo i stort omfang fra provinsen. Det var deres tip- og oldeforældre, der kom ind med firetoget – blev, og satte præg på en voksende storby. Det er faktisk dem, som taler mest ærkekøbenhavnsk, som i sin tid kom med den mest udprægede dialekt. Nu kan deres efterkommere grave det gamle sprog frem fra hjernens A4-sider, og være glad for, at de - modsat andre tilflyttere – kan sproget inden de ankommer til vildnisset. Dog skal de nok gemme de mest svulstige vendinger væk. Hvor noget er ”fantastisk” på Frederiksberg, så er det stadigvæk ”nogenlunde til den positive side” i det meste af Jylland. 
De københavnere, som på forhånd de intet kender til Nordjylland skal blot hviskes et par destinationer i øret. For en del år var min hustru og jeg inde i en tøjforretning i København, hvor vi blev mødt af en uinteresseret arrogant mandlig ekspedient, der stod og røg bag disken. Så vi er tilbage i 90’erne. Dog kun i forrige århundrede. Manden havde spottet os, og kiggede på vore ben efter mærker fra gummistøvlerne. Mens min absolut bedre halvdel gennemgik bøjlernes vedhæng, blev jeg efter øjeransagningen mødt med følgende spørgsmål: Og hvor kommer I så fra. Da han fik svaret Nordjylland lyste han virkelig op, og sagde med begejstring i stemmen: ”Så kender I Blokhus – og Skagen”. Det måtte jeg jo indrømme. Han bød mig en af sine cigaretter. Så kunne vi ryge sammen. Venner for en stund. Det er faktisk nemmere end man tror, at sætte københavnere på det jyske forventningstog.

Nu er provinsen mange ting. Der er andet end særligt kendte byer - Skagen, eller særligt store byer – Aalborg, Århus, Esbjerg, Herning. Der er også mindre som Hjørring, Struer, Silkeborg og Ringkøbing. Og så er der de meget små. Selv bor jeg i Dronninglund – det er der ca. 2800 andre der gør. Godt nok har vi ikke meget lovligt cafe- og natteliv, men vi kan købe benzin, blive klippet, få massage, snakke med en advokat, få børn passet, få dem i skole, og på gymnasium. Der er 8 km til et havvand, 6 til en motorvejs til- og frakørsel, 5 til en golfbane, og det samme til kunstcenter, skov, eller ridecenter.
Min københavner, hvad ønsker du dig mer!

Måske en meget lille landsby med endnu mere frisk luft og langt mellem husene. Knap 6-7 km fra Dronninglund ligger der en lille landsby – Gerå. Den bor nu 107 mennesker i omkring 50 huse.  Fornylig var byen smykket med en flagalle. Hvorfor? For første gang 15 år blev der født en ny borger. Beboerforeningen peger på denne store begivenhed, som et muligt vendepunkt. Babyer – og københavnere - er udkantens svar på udødelighed.  Fødslen har som nævnt hævet tallet af borgere fra 106 til 107. De er helt kæphøje i Gerå. Der går glade – dog ubekræftede rygter om, at regeringen overvejer at placere en statsinstitution i byen – f. eks. den kommende nye politiskole. Gerå råder over lange stræk af mulige brugbare øvelsesskydebaner. Og billige boliger af høj kvalitet har man. En annonce i dagens lokale ugeavis kan således tilbyde et flot renoveret sort 150 kvadratmeter stort træhus med fire fine værelser, og to nye badeværelser. Huset ligger i smukke, grønne omgivelser - med fisk i byens å og fuglereservat for oven.  Pris 1,2 millioner. Men med der obligatoriske ”liggedage” kan man nok få prisen under millionen. For de penge kan man jo ikke engang leje en garage på Frederiksberg.
Endelig er det i anledning af julemåneden vel meget naturligt at gøre opmærksom på, at december måneds mest kendte fødselar blev født i udkantens udkant. Hans bonusfar og mor tog væk fra den store stad med dens larm og tummel, og fandt langt ud på landet en stald med udsigt til stjerner og vismænd. Vov ikke at nævne, at der ikke sker store begivenheder langt væk fra den pulserende by.  

Værsgo’ Frank Jensen - og alle I københavnerjyder – udkanten har dækket op. 
Kærlig hilsen
Frode Muldkjær

.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar