torsdag den 3. december 2015

Et liv i sang og musik


-”Aftenens gæst mødte jeg første gang ved en af de navnkundige julefrokoster, som blev holdt på Nordjyllands Radio i ”gamle dage”. Han blev bedt om at spille et stykke på klaveret. Denne unge mand, som netop var blevet ansat til at finde, og synliggøre al den spændende musik, der foregik overalt i forskellige nordjyske kroge. Det gjorde han, og han spillede så smukt - og nu vil han spille det samme stykke musik for Jer”-. 

Sådan introducerede Garagehøjskolens bestyrer for nylig aftenens gæst overfor en sædvanlig fyldt garage – og gæsten var lederen af den nye Folkekirkens Hus i Aalborg Henrik Thorngaard. Henrik spillede Oscar Petersons ”Hymn to Freedom” – hvilket garagens gæster ej heller fandt så ringe endda! Senere satte han sig ved klaveret igen, og selv om han sagde, at hans ”klaverspil var lidt rusten”, så tror bestyreren, at selv frøken Mouritzen, spillelærerinden fra Aabybro - som i 60’erne meget bestemt førte den lille Henrik henover de såvel hvide som sorte tangenter - ville være tilfreds.

Aftenens overskrift var ”Et liv i sang og musik”, og det har været Henrik Thorngaards. Først i mange år hos DR Nordjylland, og siden i endnu flere år hos DR Midt og Vestjylland. Derefter blev det som leder for Prinsens Musikkorps i Skive, og nu er han netop tiltrådt, som leder af Folkekirkens nye Hus i Aalborg. Huset er den gamle Nationalbankbygning ved siden af Studenterhuset, og overfor Budolfi Kirke. Her skal han gerne få et væld af tilbud op at stå fra musik og salgsaktiviteter, foredrag, debataftener og cafevirksomhed.

Aftenens samtale og debat gav mange herlige historier om bl.a. den nordjyske biskop, der begyndte som musiker i "Tørfisk", og børneradiomedarbejder i Holstebro - og om gemytlige møder med prinsgemalen, og om Thorngaards kamp for få penge til musikkorpset i hård dialog med forsvarets folk, som synes det var vigtigere, der blev brugt penge på krudt og kugler - end på musikinstrumenter.

Højskolesagnbogen blev selvfølgelig ikke glemt, og bestyreren koncentrerede sig om digteren Nis Petersen - - Kaj Munks fætter – som døde af druk kun 43 år gammel, men satte sig – men i dag stort set glemte - flotte litterære pejlemærker – som romanerne ”Spild mælk” og ”Sandalmagernes Gade”. Samt en række flotte digte, hvor af to er kommet med i Højskolesangbogen nye udgave. ”Forlad os vor skyld” og ”Jeg samler på de små børns smil”.  Derudover blev der sunget efter ”Det blå sanghæfte”, som indeholder 17 sange, som er på vej ind i den kommende højskolesangbog – hvornår den så kommer må tiden vise, som tiden viser så meget.  En stemningsfyldt garage sang således Anne Linnets ”Forårsdag”, Alberte Windings ”Lyse nætter” og Seebachs ”Under stjernerne på himlen”.

Aftenens klavermenneske under højskolesangene var Poul Erik Jensen fra Øster Brønderslev.
Garagehøjskolens forårsprogram begynder til marts 2016. Indtil da kan man sætte kryds ved Maratonsang søndag 20.december på Nordkraft fra kl. 11 til 15. Og til ”Frodes Højskole” tirsdag den 12. januar i ”Folkekirkens Hus” i Aalborg, hvor gæsten er organist Jens Nielsen - manden bag den nye CD ”Efterårsglød".

Ingen kommentarer:

Send en kommentar