fredag den 13. december 2013

Avis til fisk

Der var engang, da udkom der så mange gratisaviser, at man hverken havde fisk eller gummistøvler nok. Nu kommer der kun en, men sikken en. ”Metroxpress” er avisens navn, og selv i vandkantsdanmark kan man få avisen gratis – således på biblioteket i Dronninglund. Der ligger altid en stak på 20-25 aviser, og det er alt rigeligt. Man har luret avisen af, og den indeholder ikke mange vitaminer. Siderne er fyldt med notitser om kendte, sport, film, vold, krimi, sex, mode, og så lige et par ekstra kendte. En slags hverdags-seoghør. Uden at indeholde ret meget, som har nogen som helst betydning for din hverdag. 
Gratisavisens journalistik følger ofte det opdaterede regelsæt om, at det handler om at lave sexede overskrifter, der lader fakta passe sig selv, og blot skal fange folks fingre og øjne. Er man først kommet indenfor, så slipper heller ikke gratisavisen sit offer, og man får sat et sladderfrø, eller en reklameheadlines.
Takket være en rundrejse i vort smukke land lykkedes det mig fredag 29. november, at komme i besiddelse af to udgaver af gratisavisen – den fra Østdanmark og den fra Vestdanmark. Indmaden var ens, men forsidehistorien havde en tvist, som var en ægte kioskbasker, fordi det var endnu et eksempel på de her grænseoverskridende overskrifter, som enten splitter folkets sammenhængskraft, flader empatien, eller fremmer fællesskabsleden.
Årsagen til gratisavisens forsidehistorie er, at Folketinget har lavet nye kontanthjælpsregler, så arbejdsløse fremover skal forsørges af deres partnere, hvis de er i job. Det sku’ ha’ fået den konsekvens, at kærestepar (dog er der ingen der aner, hvor stort et antal det drejer sig om) er flyttet fra hinanden, så den ene part både får ret til kontanthjælp, og forhøjede fradrag - som enlig. Uanet om det er en lov, som måske skal forbedres og have rettet sine smuthuller, så er den slags kærestepars reaktion en form for snyd. Altså man vil af grunde, der vel nok kan være økonomisk nødvendige – men vel primært  griske - foretage en handling, så man omgås loven.
Historien bliver i gratisavisens østudgave til ”Kærestepar spolerer politikernes spareplan”. I vestudgaven er forsideoverskriften ” Kærestepar tager røven på politikerne”. Det var så den sexede stramning. Det er rigtigt sjovt det her.  Det er den måde ” metroxpress” redaktionssekretærer mener, at vi jyder skal ha’ det på. Så må vi da ku’ forstå det politiske systems uduelighed.

Godt fisk ikke kan læse.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar